Няколко изследователски центрове едновременно поеха инициатива за рязко увеличаване на данъците

...
Няколко изследователски центрове едновременно поеха инициатива за рязко увеличаване на данъците
Коментари Харесай

Еколози искат да превърнат месото в продукт само за богати

 Няколко проучвателен центрове едновременно поеха самодейност за внезапно увеличение на налозите за производителите на месо, най-вече говеждо.

Причините били евентуалната му канцерогенност и опасността от световно стопляне. Това към този момент беше подето в Германия, където ползващите се с все по-голяма известност зелени предложиха да се стимулира повишаването на цените му. " Означава ли това, че месото ще се трансформира в артикул единствено за богатите? " - пита в собствен материал съветското интернет издание Взгляд.

За да усилят изкуствено цената на аленото месо, немски парламентаристи оферират да се увеличи ставката на Данък добавена стойност от настоящето преференциално равнище от 7% на 19%. Сред спонсорите на самодейността са представители на ултра лявата партия Зелени, само че освен те - има и социалдемократи от СДП и, въпреки и с запаси, християндемократи от партията на Ангела Меркел.

Но точно " еколозите " работят като главен мотор (да, в кавички), които акцентират, че животновъдството отделя към 14,5% от излъчванията на парникови газове в света, което е сравнимо с излъчванията от коли, самолети и други транспортни средства.

Офертата се появява в комфортно за квазиеколози и зелени " талибани " време. Няколко дни по-рано Междуправителственият комитет по изменението на климата публикува любопитен отчет за връзката между повишаващите се световни температури и възходящите пазари на храни. Според неговите създатели последните могат да бъдат назначени като следващ дежурен провинен за световното стопляне.

В същото време материалът съдържа наистина впечатляващи данни както за естествените запаси, които се употребяват за произвеждане на храни, по този начин и за количеството храна, което се изхвърля (предимно от потребителските хладилници в развитите страни).

Доклад с сходни тези беше показан от изследователската компания Fitch Solutions. В него се споделя, че скоро месото може да попълни листата на стоките, за които се ползва така наречен " налог върху прегрешението " - алкохол, тютюн, а неотдавна в този списък е и захарта.

Подобно на захарта, според Fitch Solutions, яденето на алено месо е обвързвано с нараснал риск от рак, сърдечни болести, инсулт и диабет. Данъкът върху месото, съгласно компанията, ще понижи производството му и вследствие на това - въглеродните излъчвания.

В същото време са показани данни от проучванията на Оксфордския университет, съгласно които сходни реквизити ще предотвратят шест хиляди смъртни случая годишно и ще понижат разноските за опазване на здравето с 850 милиона $.

Германия, обаче, за подобен опит наподобява като много рискована платформа за опити, имайки поради спецификата на националната си кухня. Само през първата половина на годината в страната са заклани 29,4 милиона глави прасета, крави, овце, кози и коне, а размерът на производството на месо (включително птиче месо) възлиза на 3,9 милиона тона.

" Засега това, несъмнено, не може да се назова " самодейност на управляващите " - единствено няколко политици споделиха, че би било добре да го създадем. От това до закона към момента е доста надалеч. " - споделя немски биолог. " -Червеното месо в действителност е канцероген, въпреки и не толкоз мощен, колкото тютюна. Все отново, намаляването на потреблението на месо в действителност може да помогне отчасти за опазването на природата, защото изисква доста запаси. Така че сходни неща се разискват от разнообразни ъгли. Все още няма съответни начинания и най-вероятно няма да има. Щом на германците бъде обявено, че наденицата ще нарастне, високият все още рейтинг на зелените незабавно ще се срине. "
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР